Szkorbut – a C-vitamin hiánya

A szkorbut a(z eggyik) legrégebben ismert hiánybetegség. A C-vitamin hiánya. Legrégebbről Egyiptomból 3500 évvel ezelőtt íródott tekercsről, majd tudományos alapossággal Hippokratész Ἱπποκράτης (i. e. 460 – kb. 380) leírásából ösmeretes. Régészeti leletből azonban már jóval korábbról is föllelhető: Egyiptomban, Asszuán mellett Nag el-Qarmila ásatása során i.e. 3800–3600 tájáról származó 1 éves gyermek csontjain beazonosítható szkorbut tünetei mutatkoztak.

A szkorbut évi ingadozást is mutat. Főleg a tél végén és tavasz elején szedi áldozatait.

Igazán gyakorivá, szinte népbetegséggé a nagy tengerhajózások idején vált. Columbus és a gőzhajók virágkora (19. század közepe) között több, mint 2 millió ember veszett oda szkorbutba… Nevezhetjük úgy is e 3 és fél évszázadot, hogy a szkorbut kora avagy a Szkorbut-kor.
Ajánlott: A szkorbut kora – The Age of Scurvy

Delamotte : szkorbutos matróz lába a Dreadnought Hajókórházban (vízfestmény 1801)

A nagy földrajzi fölfedezések korában a „tengeri pestis”-nek nevezett kór tömegesen irtotta a hajók legénységét. Vasco da Gama 1499-es indiai útján legénységének csaknem felét, Magellán pedig legénységének több mint a felét veszítette el e hiánybetegség miatt. Hajósnépek fölismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon megment a szkorbuttól. Mégis csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a szkorbut valóban hiánybetegség. 
Utóbb C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagot, amelynek hiánya a szkorbutot okozza. Sokak selypes szóbetegséggel gyakran „skorbut” gyanánt emlegetik ezt a sorvasztó kórt. Ehhez ragaszkodván persze ennek gyógyszere is csak az „askorbinsav” lehet !

1536-ban a Szent Lőrinc-folyón hajózó francia fölfedező, Kanada névadója, a breton Jakez Karter (Jacques Cartier) embereit a helyi bennszülöttek, az irokézek gyógyították ki szkorbutból az általuk életfaként emlegetett nyugati thuja más néven kanadai vagy fehér cédrus (Thuja occidentalis) háncsának és csereklyéjének (tűleveleinek) kivonatával.

Jakez Karter francoskodón Jacques Cartier – Théophile Hamel (1817-1870) festményén

Cartier följegyezte a szkorbut tüneteit és meglepődve tapasztalta, hogy az irokéz törzsfőnök fia, Dom Agaja mégis egészséges. Rájött, hogy a segítsége nélkül kevés esélye van a telet átvészelni, és reménykedve abban, hogy az irokézek gyógymódja a franciákat is meggyógyítja, kérte Dom Agaját, hogy segítsen a szkorbut leküzdésében. Donnacona törzsfőnök megengedte fiának, hogy átadja titkos gyógyszerüket Cartieréknek. Dom Agaja az életfa (Arbor vitae) törzséből háncsfőzetet készített. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a főzet hatott. Cartier így ismerte meg a szkorbut egyik gyógymódját. Hálából pedig elrabolta az irokéz főnököt és fiait. Cartier azzal érvelt, hogy a francia király szeretné látni őket, és hamarosan (a következő évben) visszatérhetnek.
Sohasem látták viszont szülőföldjüket.

A franciák a szkorbut gyógyításának tudását később kamatosan meg is hálálták az őslakosság módszeres irtásával…

A szkorbut a kötőszöveteket pusztítja, roncsolja, így tünettana igen sokszínű, ereinkkel is szerteágazó.

Tünetei: fáradtság, levertség, vérzékenység, testszerti fekélyek, ízületi végtag-duzzanatok, csonti és gyakran izomfájdalommal. A (haj)szálerek vérzése egészen gyakori minden kötőszövetben.

Skorbutos íny
Szkorbuttól duzzadt, vérző íny a kéz fekélyeivel (bekötött középső ujjon)

A középkori latinban scorbutus alakban ismert. Ó-norszul skyrbjúgr, innen ennek örökéül jégfődiül (izlandiul) skyrbjúgur, németül Skorbut vagy Scharbock olykor Mundfäule, francoskodón scorbut, okcitánul (dél-franciul) l’escorbut spanyolul pedig el escorbuto, angolkodón becézgetve meg szkörvi, írottan scurvy vagy scurfy, döccsül (hollandiul) scheurbuik. Nagy erőlködve még szerzői nevet is ragasztottak rá:  Cheadle-Möller-Barlow szündroma.

A szkorbutos (bevérzetes) nyelv

A tünetek testszerte jelentkeznek, de még a csontok is elfajulnak, amely Röntgennel is igazolható.

A térd Röntgen-fölvételén a nyílhegy mutatja a combcsont fölpöndörödését, amely az enyveny (kollagén) hiánya miatt jön létre.

Az aszkorbinsav a szkorbutból a- fosztóképzővel alkotott vegyi név. Az aszkorbinsav a szkorbut íre.

L-Ascorbic acid.svg
Az L-aszkorbinsav vonalrajza, képlete

Az 1920-as években, amikor fölfedezték, még szerkezete szerint hexuronsavnak hívták.
1937-ben a C-vitamin kutatásáért hárman is kaptak Nobel-díjat. Norman Haworth vegyi (kémiai) Nobel-díjat kapott Paul Karrerrel az aszkorbinsav szerkezetének meghatározásáért. Ugyanebben az évben az orvosi Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert kapta, aki a C-vitamin élettani hatásait tanulmányozta.

L-ascorbic-acid-3D-balls.png
L-aszkorbinsav bogyó(s)-pálcimodellje

Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Fehér vagy világossárga kristályok formájában jelenik meg. A hexuronsav L-enantiomere az aszkorbinsav más néven C-vitamin. Élelmiszer-adalékanyagkénti azonosítója E300.

Az aszkorbinsav cukorszármazéknak tekinthető, az L-aszkorbinsav a 2-dezoxi-2-keto-L-gulonsav γ-laktonjának en-diol-alakjának tekinthető. Vízben jól oldódik. 

Aszkorbinsav mikrokristályok polarizált fényben 125-szörös nagyításban

A C-vitamin a kötőszöveti rostok eggyik fajának, az enyvadó rostoknak, vagyis az enyvenynek (a kollagénnek) az előállításához nélkülözhetetlen koenzim. A C-vitamin hiánybetegsége a szkorbut. Tünetei, az ínysorvadás, a fogak meglazulása-elvesztése, nyálkahártya-vérzékenység is az enyvenyrostok (kollagénképzés) zavarából adódnak.

Ajánlott olvasmány: Fáradtság ellen vitamin

(First probable case of scurvy in ancient Egypt at Nag el-Qarmila, Aswan / Authors Mindy C.PitreaRobert J.StarkbMaria CarmelaGattoc International Journal of Paleopathology Volume 13, June 2016, Pages 11-19 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1879981715300280 )

Scurvy in pediatric age group – A disease often forgotten?

Ossza meg:

One comment

Leave a Reply