Aszkorbinsav, hexuronsav vagyis C-vitamin

A szkorbut az egyik legrégebben ismert hiánybetegség. A C-vitamin hiánya. Először Hippokratész (i. e. 460 – kb. 380) írta le.  Hajósnépek fölismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon megment a szkorbuttól. Mégis csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a szkorbut valóban hiánybetegség. 


Utóbb C-vitaminnak nevezték el azt az alapvető tápanyagot, amelynek hiánya a szkorbutot okozza. Sokak selypes szóbetegséggel gyakran „skorbut” gyanánt emlegetik ezt a sorvasztó kórt. Ehhez ragaszkodván persze ennek gyógyszere is csak az „askorbinsav” lehet !

Az aszkorbinsav a szkorbutból a- fosztóképzővel alkotott vegyi név. Az aszkorbinsav a szkorbut íre.

L-Ascorbic acid.svg
Az L-aszkorbinsav vonalrajza, képlete

Az 1920-as években, amikor fölfedezték, még szerkezete szerint hexuronsavnak hívták.
1937-ben a C-vitamin kutatásáért hárman is kaptak Nobel-díjat. Norman Haworth vegyi (kémiai) Nobel-díjat kapott Paul Karrerrel az aszkorbinsav szerkezetének meghatározásáért. Ugyanebben az évben az orvosi Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert kapta, aki a C-vitamin élettani hatásait tanulmányozta.

L-ascorbic-acid-3D-balls.png
L-aszkorbinsav bogyó(s)-pálcimodellje

Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Fehér vagy világossárga kristályok alakjában jelenik meg. A hexuronsav L-enantiomere az aszkorbinsav más néven a C-vitamin. Élelmiszer-adalékanyagkénti azonosítója E300.

Aszkorbinsav mikrokristályok polarizált fényben 250-szeres nagyításban

Az aszkorbinsav cukorszármazéknak tekinthető, az L-aszkorbinsav a 2-dezoxi-2-keto-L-gulonsav γ-laktonjának en-diol-alakjának tekinthető. Vízben jól oldódik. 

Aszkorbinsav mikrokristályok polarizált fényben 125-szörös nagyításban

A C-vitamin a kötőszöveti rostok egyik fajának, az enyvadó rostoknak (a kollagénnek) az előállításához nélkülözhetetlen koenzim. A C-vitamin hiánybetegsége a szkorbut tünetei, az ínysorvadás, a fogak meglazulása-elvesztése, nyálkahártya-vérzékenység is az enyvenyrostok (kollagénképzés) zavarából adódnak.

Ajánlott olvasmányok :

Fáradtság ellen vitamin

Szkorbut a C-vitamin-hiány

Ossza meg:

Leave a Reply