Létezik-e „laktózmentes” tej ?!

Az eggyszerű, rövid válasz : Nem !
A valamivel árnyaltabb : Igen… de az helyes(ebb)en szólva „laktázos” tej !!! Azazhogy laktázozott tej

De mi is a gond ?! Hát maga a tejcukor ! No meg annak lebontási nehézsége….

A tejcukor avagy a laktóz magyarabbul tejédeny pálci-bogyó váza (Ben Mills)

A tejcukor vagy magyarabbul tejédeny lebontási nagy nehézsége megkeseríti emberek százezreinek életét…

A tejcukrot, a laktózt kivonni a tejből ipari szintű elmebetegség lenne, csaknem lehetetlen… (a tej minden értékének tönkretételével), de le lehet bontani ! Ahogyan ezt a természet is teszi… minden élőlényben, amelyben hiba nincsen… amelyben van és működik laktáz… vagyis tejédenybontó anyag … tejédeny-bontany. Íme :

A fönti képünkön a közönséges bélbaci (Escherichia coli) tejcukorbontó (laktáz) négyese (tetramer) látható.

Ezt a tejcukorbontó anyagot (enzümet) teszik bele a tejbe, hogy előre lebontsa azt az arra képteleneknek ! Vagyis… már az emberi szervezeten kívül előemész(te)tik…

laktáz egy bontanyag (görögködőn enzüm), amely a legtöbb emberben a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben megtalálható. Vagyis a vékonybélben lebomlik a tejcukor a fölszívódáskor. Ez a bontás a laktóz, vagy más néven a tejcukor megemésztéséhez elengedhetetlen. Ez az emészanyag pedig a kezdőlépést végzi : a laktóz kettébontását szöllőcukorra (glükóz) és tejalcukorra (galaktóz). A galaktosz (γάλακτος) görögül ‘tej’ szó az alapja e cukor-karika nevének. 

A tejfogyasztás emésztési zavarokat okozhat, ha hiányzik ez a laktóz-bontó enzüm vagy, ha ennek a termelődése nem megfelelően (csökkenve) működik. Ilyenkor a tej-fogyasztás után föllépő tünetek az általános rossz közérzet, az émelygés, a puffadás, de akár a görcsös hasi fájdalom vagy a hasmenés igen színes és émelyítően megfoghatatlan képe.
A laktóz lebontatlanul tovább jut a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a baktériumok a maguk kedvére rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká bontják le.
laktózérzékenység, azaz tejcukorérzékenység a laktáz (mint enzüm) teljes vagy részleges hiánya az emberi szervezetben.

Létezik-e természetes laktózmentes tej ?
Valóban laktózmentes tej a kumisz, az erjesztett lótej. Hajdan őseink itala volt. Ebben a tejcukor szeszes erjedésével alakul a tejcukor az érzékenyek számára is fogyasztható tejcukormentes itallá…

„Zsumbaktasz” – Kumiszház (kumuzhána) Qazaqországban, Köksetau városában 2017-ben (Kép : Nyáry Sz.)

De jó 200 esztendeje még honn is lehetett hagyományos magyar kumiszhoz jutni :

„Minden tejet, mihelyt kifejtik, azonnal kifőzik, és miként kihűl, nagy bőredénybe töltik. Ebben az edényben még mindig az előbbeni savanyú tejből egy kis maradék találkozik, melly a frisset kevés idő alatt savanyúvá teszi…
De szinte ebben álla a titok, hogy a tej a bor ízét megnyerje.” – Sándor István, magyar író (Luka, 1750. augusztus 11. – Bécs, 1815. március 29.)

Őseink m ár régen tudták mi a megoldás a tejcukorérzékenység, azaz tejédenytűrhetlenség ellenében !!!
Tudásukat csak föl kellene fedeznünk újra !

Ossza meg:

One comment

Comments are closed.