VÉRCUKRASZTÓ-MUTATÓ – GLÜKHAIMIÁS INDEX

A GLÜKHAIMIÁS (GLIKÉMIÁS) INDEX JELENTÉSE

A glükhaimiás index (toprongyagyú műveletlenül glikémiás, vagy anglomán módon rövidítve GI) az ételek azon jellemzője, amely a 0-100-as tartományban számmal jellemzi, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet. Vagyis az ételek vércukoremelő képessége
Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy étel annál nagyobb a glükhaimiás indexe. Csak olyan ételnek van ily jellemzője, amely jelentősebb mennyiségű szénhüdrátot tartalmaz.

Magyarul is mondhatjuk, ha nem vagyunk hazaárulók vagy elmebeteg sznobok : VÉRCUKRASZ(TÓ)-MUTATÓ vagy VÉRCUKRASZTÓSÁG vagy VÉRCUKRASZTARÁNY(SZÁM)… vagy VÉRÉD(E(SZT)ARÁNY(SZÁM)… vagy VÉRÉDÍTARÁNY(SZÁM)

Der glykämische Index

Egy étel jobban (és gyorsabban) emeli meg a vércukorszintet, ha magasabb vércukrasztaránnyal (betegesen idegenkedőn : glikémiás index-szel) rendelkezik. Erre a szervezet nagyobb inzulintermeléssel reagál.
A jelentős inzulintermelést követően a vércukorszint hirtelen esik vissza, jelentős vércukorszint-ingadozást okozva. A visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz, amely ismét evésre serkenti az embert és az ördögi kör folytatódik…

Ha fogyás (beteges testzsír-csökkentés) a célunk, igyekezzünk közepes vagy még inkább alacsony vércukrasztó képességgel (glükhaimiás indexszel) rendelkező szénhüdrátforrásokat választani – természetesen ezen ételek teljes energia- illetve zsírtartalmát is figyelembe véve. Ez alól csak az edzés utáni étkezés képezhet kivételt, amikor az izmok keményítő (glükogén) raktárai üresek, és a magas vércukrasztó képességű (glükhaimiás indexű) szénhüdrátokkal ezeket tölthetjük föl, az izomvesztés megakadályozása érdekében.

De melyek is a magas és alacsony VÉRÉDÍTARÁNYÚ (glikémiás indexű) ételek? Magyarabbul melyek a VÉRÉDÍTŐbbek és melyek a kevésbé veszélyesek ?

https://www.webmd.com/diabetes/video/video-diabetes-glycemic-index

Ossza meg: