Répacukor, nádcukor meg juharcukor – avagy a szakharóz

Az ét(kezési )cukor – nádcukor, répacukor és a juharcukor – vagy tudóskodóbb nevén a szakharóz egy diszakharid, melyet egy glükóz és egy fruktóz molekularész alkot (C12H22O11).


A nádcukor vagy répacukor vegyszerkezeti rajza

A növények termelik és a heterotróf élőlények fontos tápláléka. Étkezési cukor, kristálycukor néven alapélelmezési cikk, amelyet leginkább cukorrépából vagy cukornádból állítanak elő éves szinten mintegy 170 millió tonna mennyiségben.

A nádcukor vagy répacukor vegyszerkezetének térérzékeltető rajza

A szacharóz szó Indiából származik, eredeti jelentése sóder, kavics. Arab közvetítéssel került a görög nyelvbe szakcharo (σάκχαρο) vagy zakharo (ζάχαρο) alakban, ahol már cukrot jelent.

Ajánlott olvasmányok :

A szöllőcukor gombóc-képe

Szöllőcukor – szöllőédengy – glükóz – dextróz

tejcukor avagy a laktóz magyarabbul tejédeny pálci-bogyó váza

Létezik-e „laktózmentes” tej ?!

Az eggyszerű, rövid válasz : Nem !
A valamivel árnyaltabb meg : Igen… de az helyes(ebb)en szólva „laktázos” tej !!! Azazhogy laktázozott…

Ossza meg: