Az ét(kezési )cukor – nádcukor, répacukor és a juharcukor – vagy tudóskodóbb nevén a szakharóz egy diszakharid, melyet egy glükóz és egy fruktóz molekularész alkot (C12H22O11).

A nádcukor vagy répacukor vegyszerkezeti rajza
A növények termelik és a heterotróf élőlények fontos tápláléka. Étkezési cukor, kristálycukor néven alapélelmezési cikk, amelyet leginkább cukorrépából vagy cukornádból állítanak elő éves szinten mintegy 170 millió tonna mennyiségben.

A szacharóz szó Indiából származik, eredeti jelentése sóder, kavics. Arab közvetítéssel került a görög nyelvbe szakcharo (σάκχαρο) vagy zakharo (ζάχαρο) alakban, ahol már cukrot jelent.

Ajánlott olvasmányok :

Szöllőcukor – szöllőédengy – glükóz – dextróz

Létezik-e „laktózmentes” tej ?!
Az eggyszerű, rövid válasz : Nem !
A valamivel árnyaltabb meg : Igen… de az helyes(ebb)en szólva „laktázos” tej !!! Azazhogy laktázozott…