Az ómega-3-hájsavak avagy a hájkunkorsavak

Az ómega-3-hájsavak akár ω-3-, akár ómega-3-hájsavak, vagy -zsírsavakként is lehetnek helyesek. A „zsír” szlávkodó kifejezés, minthogy a „zsír” szó szláv eredetűnek tűnik. Tehát : A „hájsav” a saját magyaros(abb) javallatom. Érdemes azonban legalább a saját fejünkben helyéretenni, miről is van szó: A „zsírsavak” szeneit (szénatomjait) a savi vég felől számozzuk (α-tól, azaz alfától). Az ω-3 így annyit jelent, hogy a (túl)végétől – azaz a zsírsav ómegájától – vissza 3-mal áll a telítetlen (kettős) kötés. Ezek pedig a természetben szerkezetüknél fogva többszörösen telítetlen „hájkunkorsavak”. A pálcikaként meredező zsírsavakkal szemben bizony mind kackiásan kunkoriak :

Картинки по Ð·Ð°Ð¿Ñ€Ð¾Ñ Ñƒ omega 3 fatty acids structure

Ezek az olajos jellegű „(foly)hájkunkorsavak” az emberi szervezet számára alapvetően szükségesek (esszenciálisak), de testünkben előállítani nem vagyunk képesek, csak hosszítani tudjuk a láncukat… 

Tulajdonképpen az „ómega-hármak” valójában nem is zsírok, hanem olajak, vagyis „(foly)hájsavak”. Ezek „zsírosítása” vagy „zsírsavasítása” is beteg anglománia – „fatty acid”-itás! Azaz „fatty acid”-izmus! 

Az angol „Omega-3 fatty acid” annak az össztársadalmi műveletlenségnek az eredménye angol nyelvterületen, hogy sem a görög ω betűt, sem annak hosszjelölését nem ismerik. Ehhez igazán kár volna igazítanunk a magunk minőségi(leg is) műveltebb világát!

Az értelmezésükhöz a fönti „esszenciális” kép-kör is kívánatos !!!

Ha meg tetszetősebb kép kell, ím :

A „20-kungor-folyhájsav” avagy a „lazac-20-háj(kunkor)sav” más néven „tengerisün-hájsav” (Sz.)
Gömböcmodell Kép : SubDural12 (2011)

Ím az igazi szív-érvédő, koleszterin-csökkentő hájsavkunkor … amire gyilkos és népnyomorító sztatinok helyett valóban szükségünk van… Legismertebb forrása a hal, azok között is a lazac.

Pusztán e táp fogyasztásával 25%-kal csökken a guta meg a szélütés kockázata a „sztatinoknak ellenálló vérzsírözönben” (sztatin-rezisztens hypertrigliceridaemiában) …Ládd alábbi tanulmányok :

  1.  Bhatt DL, Steg PG, Miller M, Brinton EA, Jacobson TA, Ketchum SB, Doyle RT, Juliano RA, Jiao L, Granowitz C, Tardif JC, Ballantyne CM (January 3, 2019). „Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia”New England Journal of Medicine. 380 (1): 11–22. doi:10.1056/NEJMoa1812792PMID 30415628.
  2. ^ „Vascepa® (icosapent ethyl) 26% Reduction in Key Secondary Composite Endpoint of Cardiovascular Death, Heart Attacks and Stroke Demonstrated in REDUCE-IT™”. November 10, 2018. Retrieved January 21, 2019.
Ossza meg:

One comment

Comments are closed.