Snüsszel a nikotinért – Snüsszel a függőségért !

Óvatosan a nikotinnal ? – vagy – Snüsszel a függőségért !

A nikotin léleklökő (pszükhoaktív) vegyületként az agy jutalomközpontjában dopamint szabadít fel, ezáltal örömérzetet és jobb hangulatot idéz elő, emellett csökkenti a lélifeszt, idegenkedőn a stresszt, és a szellemi működések is fokozódhatnak. De a nikotin egyben mérgező vegyület is, amelyet túladagolva két ütemben jelentkeznek a mérgezés tünetei: kezdetben szédülés, hányinger és hányás, később hasmenés, izomgyengeség és nehézlégzés is jelentkezhet.

Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala a nikotinos tasakokkal kapcsolatos tudnivalókra is kitér, e szerint míg egy szál cigaretta megengedett legnagyobb nikotintartalma 1 mg, a tasakok darabonként 4-6-10-16-20 mg-ot tartalmaznak, azaz egy 20 mg-os kiszerelésű nikotinos tasak elfogyasztásával egy egész doboz cigarettának megfelelő mennyiségű nikotin kerül a szervezetbe.

Léteznek azonban 100-130-150 mg-os snüsszök is… Ím a hatásuk :

Amerika őslakosai, gúnyol(ód)ón az „indiánok” békepipában szívták a dohányt… azaz igen korlátozott mennyiségben és ünnepi alkalmakkor fogyasztották a nikotint, De a beteg „modern” világ ezt is túlzásba hajszolta !

Ossza meg: