Adalékos gyilkos vagy minőségi magyar pék ?

Némelyeknek nem is számít, mit tesznek a szájukba… pedig… az életük múlik rajta… vagyishogy idővel a haláluk is ! Rákkeltő adalékanyagokon túl a keletlenségen is (és persze a kelletlenségen is) múló sikérérzékenység is előbb-utóbb romlásba dönti a testet… az emberi szervezetet…

Amit eszel azzá leszel ! avagy… Amint eszel, úgy is leszel !

Lássuk hát, mit is etenek vagy etetnének meg velünk ? Pusztán az üzlet meg az aljas nyereség(ük) jogán…

Az alábbi film az albán pékek minőség(teleség)ére van kihegyezve, de sajnos a hazai ipar rongya, jelentős hányada is az ő szintjükön tengedez… Ha legalább minőségi vetélytársuk lenne, akkor legalább a tehetősebbeknek lenne mit enniük, hogy egészségesek lehessenek, mint a hajdan hazai meg házi jó kenyéren élő őseink…

A Magyar Pékszövetség elnöke a Spirit Fm Több-kevesebb című műsorában arról beszélt, hogy az albán pékségek súlyos problémát jelentenek a hazai sütőiparnak. Megkerülik a munkaügyi szabályokat, cégváltásokkal trükközve nem fizetnek közüzemi számlákat, bérleti díjat, és a higiéniai szabályokat is lazán kezelik.

Dr. Nagy Károly, aki orvosként egészséges pékárúkat készít és árul, bizonyára mindenkinek meggyőzőbb, mint az olcsó buciboltok… no persze az is kérdés lehet, hogy kinek mi megfizethető…

Az Orvos-pék 6 féle liszttel (alakorral is) dolgozik és a pépet pedig 14-16 órán át keleszti, így az nem okoz oly puffadást, mert erjesztve bontja a bélben is a táplálékot… Amíg mások többnyire csak eggyetlen eggy féle lisztet használnak mindenhez és a bekeveréstől 3 óra alatt már a pultban vannak a termékek…

Az Orvos-pék versenykenyere 112-es lisztből készül… és 1800 forint…

Hozzászólások :

A szakmámat tekintve pékmester vagyok de már négy éve nem dolgozom a szakmában mert akár albán akár nem, mindent kispórolnak a termékekből, lerövidítik a technológiai folyamatokat, megszegik a munkaügyi szabályokat és a higiénia is siralmas.
Mindent egybevéve azért is adtam fel a szakmát, mert pékáru helyett inkább csak moslékot gyártattak velünk a munkaadók. Ezek a termékek frissen ugyan fogyaszthatók, de pár óra múlva már olyanok mintha fűrészpor lenne benne és két nap múlva már penészes. Ez sajnos nem Albán hanem szinte minden sütőipari vállalkozás sajátossága. Persze vannak kivételek de nagyon kevesen.
Most már én is csak itthon sütök a családnak, már nem is kell a gyerekeimnek a bolti pékáru.
Révész Attila Ferenc

Gyerekkoromban (’70-es, ’80-as évek)a kenyérgyári kenyér finomabb, szebb és bérekhez viszonyítva jóval olcsóbb volt, mint ma a „házi jellegű”, „kézműves”, „paraszt” kenyér. Ugyanez volt érvényes a zsemlére és a kiflire is. Nem lehetett kapni több száz féle pékterméket, de ami volt, az kiváló volt.
@hoestermeloe

50 éves vagyok, és pék az eredeti tanult szakmám, amit 30 éves koromig csináltam. Megjártam egy csomó pékséget és higgyétek el, hogy semmivel se különbek a magyar pékségek. Én anno természetes fermentáción alapuló kovászolásról egy árva megveszekedett szót se tanultam az iskolában! A kovászos kenyeret is élesztővel beindított egynapos kovásszal készítettük, vagy szárított kovászporral, de mindig tettünk bele élesztőt is a dagasztásnál. A magyar élelmiszerkönyv hivatalosan nem is ismeri el a természetes kovászt, vagy legalábbis nem kezeli külön kategóriában. Aztán a kovid alatt erőre kapott ez a trend, és felépült rá egy rohadt nagy bullshit!
Most persze fitymálva tekint mindeki a régi iskolára, miközben eltartott kisújjal fogja a méregdrága vajaskenyerét, de előtte gyerekkora óta falta az élesztőset. Ráadásul indokolatlanul drága a vadkovászos termék, az időre hivatkozva, de aki dolgozott pékségben az tudja, hogy teljesen mindegy a termelés szempontjából az idő, kizárólag a legelső termék készül el lassabban, de ha beindult a folyamat, már ugyanúgy készül mint a többi. Én anno dolgoztam „francia” pékségben is, és nagyon menő volt anno a Landauer és Társa, és hasonlók. Akkor terjedt el, hogy a pöttyös aljú kenyér milyen rossz. És azért volt rossz, mert dugig volt adalékokkal és nem a perforált lemeztől amin sült! Úgyhogy hagyjuk már ezt a „hagyományos magyar” bullshitet, mert az pont olyan vacak mint az albán.
zmz74

Ossza meg: