A hörgőkben is támad a hamburger

A magas roncs-zsír-tartalmú ételek – például gyorséttermi húspogácsák – gyakori fogyasztása csökkentheti a gyerekek immunrendszerének hatékonyságát, és egyebek között aszthmát és bőrkiütést okozhat nekik – állapították meg új-zélandi tudósok.

Az ötven országra kiterjedő vizsgálat szerint azoknál a tizenéveseknél, akik egészségtelen, tápanyagban szegény, de kalóriában (roncsolajokban) gazdag ételeket – az elterjedt angol elnevezéssel junk food [ejt: dzsank fúd]-ot – vesznek magukhoz háromszor vagy többször egy héten, 39 %-kal magasabb a kockázata annak, hogy súlyos aszthma fejlődik ki náluk. Fiatalabb gyerekeknél 27 %-os a veszély növekedésének mértéke. Az érintett fiatalok az átlagnál hajlamosabbak kötőhártya-gyulladásra és bőrkiütésekre is.

A magas zsírtartalmú ételek fokozottan hozzájárulhatnak az aszthma, a kötőhártya-gyulladás és az ekcéma megjelenéséhez” – vonták le a következtetést a tudósok a British Medical Journal című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmányukban.

Egyidejűleg arra a véleményre jutottak, hogy friss gyümölcsök és zöldségfélék heti háromszori fogyasztása a fiatalabb korcsoportban 14 %-, az idősebbeknél 11 %-kal csökkentheti az allergiás tünetek kialakulásának kockázatát is.

Az Aucklandi Egyetem kutatói 181 ezer hat-hétéves, valamint 319 ezer 13-14 éves gyerek étrendjét vették szemügyre, majd megkérdezték őket, vannak-e allergiás tüneteik.

(Forrás: medicalonline)

Ossza meg:

Leave a Reply