Az iszákosok, iszkányosok – a társadalom számkivetettjei. De ugyan miért is ?
A magyar iszákos székelyül iszkányos, arabosan latinkodón pedig alkoholista.
Sokan méltatlanul megvetik, lenézik őket. Pedig ez épp akkora emberi hiba, mint a rövidlátás vagy a sántikálás, akár a gyöngebélűség vagy esetleg bél- vagy éppen mellrákra való hajlam…
Az ember esendősége sokrétű, csaknem általános.
Az ember gyöngesége nem választott tulajdonság, hanem adottság.
Az erősebb lelkűek fölülkerekednek rajta, a saját esendőségükön.
De a többség belebukik az esendőségébe. Előbb-utóbb rajtaveszt.
A ma embere pedig különösen gyenge. Fogódzót keres minden kifogásban…
Ady megírta Az İdő rostájában :
Kezében óriás rostával
Áll az İdő és rostál egyre,
Világokat szed és rostál ki
Vidáman és nem keseregve
S búsul csak az, akit kihullat.
S aki kihull, megérdemelte,
Az ocsut az İdő nem szánja,
Aszott nemzetek, hült világok,
Tört életek miazmás vágya
Halálra-valók s nem kár értük.
Miért éppen az iszákosok, a bódulatba gyöngültek a kirekesztettek, miért nem a sánták vagy a mellrákosok ?!
Nagyra becsülöm az iszákosokat. Ők legalább tudják, hogy miért isznak…
Valaha legalábbis tudták…
Ahogyan Petőfi már meg írta :
Gondüző borocska mellett
Vígan illan életem;
Gondüző borocska mellett,
Sors, hatalmad nevetem.
A borban nem csak Igazság van, de bizony sok hasznos anyag is, amely az egészégünk megóvásához nélkülözhetetlen… A vörösbor tartalmaz antioxüdánsokat, mint például a flavonoidokat, a tanninokat és a proanthoküanidinokat.
A palackozott bor a fölbontás után egy hétnél tovább tárolva elveszti egészséges hatását. Érdemes hát minden csöppjét, illatát, zamatát átélvezni, még idejében. Igyuk lassan, megfontoltan, ahogyan a szöllő is nőtt, igyuk olyan szeretettel és odaadással, ahogyan készítették.
Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polüphenolok csökkentik e betegségek kialakulását. A borban levő polüphenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, amelyek antioxüdáns tulajdonsággal is segítik a véráramlást az erekben a szívhez.
A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.
A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt
Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.
Elűzi a búbajt, idegenkedőn a depressziót
Heti egy üveg bor búbaj-űző (antidepresszáns-értékű) lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.
A bortól gészségesebb a bőr !
A borban található nagy mennyiségű antioxüdáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza a zsébre (akné) kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megifjítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.
Borozzunk hát Petőfivel !
Petőfi Sándor: A BOROZÓ
A BOROZÓ
Gondüző borocska mellett
Vígan illan életem;
Gondüző borocska mellett,
Sors, hatalmad nevetem.
És mit ámultok ? ha mondom,
Hogy csak a Bor İstene,
Akit én imádok, aki
E kebelnek mindene.
És a bor vidám hevében
Füttyentek rád, zord világ !
Szívemet hol annyi kínnak
Skorpiói szaggaták.
Bor taníta húrjaimra
Csalni nyájas éneket;
Bor taníta elfeledni,
Csalfa lyányok, titeket.
Egykor majd borocska mellől
A halál ha űzni jő :
Még egy korty – s nevetve dűlök
Jégöledbe, temető !
Pápa, 1842. április