Édefehérje – hellénkedőn glükoprotein

A cukortartalmú fehérjék, idegenkedőn „glükoproteinek” illőbben, szabatosan, tömören, magyarul édefehérjék vagy édifehérjék, édüfehérjék.

Az édefehérjék hellénkedőn glükoproteinek (cukorfehérjék vagy cukrosfehérjék) olyan fehérjék, amelyekhez kovalens kötéssel szénhüdrátok (is) kapcsolódnak. Prokarüóták, eukarüóták, de még vírusok is rendelkeznek (rájuk jellemző) glükoproteinekkel. Eukariüóta sejtekben a szénhidrátok hozzákapcsolódása a fehérjéhez (glükoziláció) a Golgi-készülékben, mint sejtszervecskében történik meg. Szénhidrátok kötődhetnek szerin, treonin, hüdroxilizin és hüdroxiprolin aminosavakhoz O-glükozidos kötéssel, valamint aszparaginhoz N-glükozidos kötéssel.
A fehérjék cur(os)ítását (glükolizációt) glükozil-transzferáz enzimek végzik.

A fehérjeláncokhoz többféle cukor(gyűrű) is csatlakozhat…

Az emberi édüfehérjékben előforduló cukor oldalláncok
Ossza meg:

One comment

Leave a Reply