Ivabradin – a szív-ütemrend őre

Az ivabradin a szívizom léghiánya okozta mellkasi fájdalom (angina pectoris) tüneti kezelésére szolgáló gyógyszer. A szív ütemét is lassítja (a pulzusszámot csökkenti), de a két régebbi „hagyományos” szívszor (angina) elleni gyógyszercsoporttól (β-blokkolók, Ca2+-csatorna-blokkolók) eltérő módon, közvetlenül a szív ütemszabályzója.

Az ivabradin pálcibogyó modellje

Az ivabradin az adagolástól és a szívverésszámtól függően gátolja a szívütemszabályzó Ioncsatorna feszültségét, ami csökkenti a hatását is. Ahogy lassul a szív verése, több idő marad a szívizom vérellátásának. A szívverésszám csökkenésével a szer hatása is csökken, a növekedésével pedig a szer hatása is nő.

Az ivabradin a β-blokkolókkal együtt is adható olyan betegeknek, akiknek a szívverése (pulzusszáma) 70 fölötti, és ahol a β-blokkoló adagja már nem növelhető.

Az ivabradin szerkezeti képlete

Magyarországon e szer a Raenom gyógyszer alakjában ismeretes.

Leggyakoribb „mellékhatásai” éppen a hatása, ill. annak a túlhatása, mint a szívverés meglassúbbodása (bradycardia) valamint a fejfájás.

Az ivabradint szedő betegek 1/7-ede számolt be fényfölvillanás észleléséről (foszfén, csillámlás, szikralátás). Ennek oka valószínűleg a látrét (retina) Ih-csatornájának gátlása, ami a szív If-csatornájához hasonló. Ezek a tünetek enyhék, átmenetiek és teljesen visszafordíthatók. E jelenség átlagosan a kezelés kezdete után 40 nappal jelentkezik. A betegek kb. 1%-a hagyja abba a gyógyszer szedését e jelenség miatt. Így összességében mondható, hogy e gyógyszer a rászorulók számára elég jól tűrhető…

Ajánlott olvasmány még e körben :

Szívütemezők

Nebivolol a szívütemező

 DR. SZABÓ LÁSZLÓ CIKK

A nebivolol a szív ütemező szere. A β-blokkolók körébe tartozik. A nebivolol két enantiomer, a D- és L-nebivolol racemátja és alapvetően két gyógyszertani (pharmakologiai) hatás hordozója…

Ossza meg: