A gyógynövények házi földolgozásában a hatóanyagok kivonásának legegyszerűbb módja a vízzel való kivonás, az áztatás. Történhet ez hidegen, melegen, forrón vagy akár főzve is. Más-más kivonás kell a lágy növény, a szárítmányok meg a keményebb, fás elemek fölhasználásához…
Forrázat
A lágy, puha állományú, frissen szedett gyógynövényeket érdemes csak éppen forrantott vízzel leönteni, majd állni hagyni…
Főzet
Szárított, különösen keményebb állományú gyógynövényrészek, pl. gyökerek főzést is igényelnek.
A forrásban levő vízbe kell tenni a gyógynövényt és kb. 5 percig érdemes főzni.
(Hideg) Ázat
Különösen a hő(re )érzékeny anyagok (vitaminok, nyákanyagok, illóolajok) kivonására való eljárás.
Szeszes Ázat / Szeszes Kivonat
A „Szeszes Ázat” ma arabkodó „Alkoholos kivonat” alakjában ismeretesebb. No persze a gyógyításunkat meg gyógyulásunkat is érdemes rögtön a nyelv gyógyításával kezdeni !
Klasszikusan ilyen illóolajkivonat a Kakukkfű szeszes kivonata, az Elixirium thymi, magyar(abb)ul „Kakukkfüves (elix)ír”.