Nebivolol a szívütemező

nebivolol a szív ütemező szere. A β-blokkolók körébe tartozik.

A nebivololt 1983-ban állították elő és 1997-ben került orvosi forgalomba.

nebivolol két enantiomer, a D- és L-nebivolol racemátja és alapvetően két gyógyszertani (pharmakologiai) hatás hordozója :

  • a D-enantiomer kompetitív és szelektív β-adrenerg blokkoló
  • a racemátnak, az L-enantiomernek meg enyhe értágító hatása van, amely hatás valószínűleg az L-arginin-nitrogén-oxid anyagcsere befolyásolásán keresztül érvényesül.
A nebivolol szerkezete pálcibogyó-modellen (ChemSpider. ID 64421)

Nebivolol egyedülálló szívütemező (β-blokkoló). A carvedilol hatásától elérően a nitrogén-oxid (NO)- értágító (vasodilatoricus) hatását erősíti a β3 receptorok ingerlésén keresztül.

A nebivolol érernyedést, azaz értágulatot (vasodilatio) eredményez. by stimulating the production of nitric oxide, a natural blood vessel relaxant. This effect is achieved by activating the endothelial isoform of NO synthase (eNOS) in the cells lining the blood vessels.

Az emberi NITROGÉN OXID SZÜNTHÁZ, amely nitrogén-oxidot (NO) hasít L-argininból.

A hagyományos (tradicionális) szívütemítőktől (β-blokkolóktól) eltérően a nebivolol egyedülálló hatása, hogy javítja az üterek (artériák) hajlékonyságát (flexibilitását) és csökkenti a végellenállást (peripherialis resistanciát), ezzel javítja az érbelhám zavarát (endotheliális dysfunctio-t). E gyógyszer hatása, hogy a NO termelés fönnáll még a szer lebomlása után is.

A nebivolol szerkezeti vázrajza

Mellékhatásai nem gyakoriak, de leginkább alaphatásaihoz köthetők. Így például akadt olyan betegem, akinek végre beállította a helyes szívtemét, de nem bírta tovább szedni, mert (más vérnyomás-csökkentők nélkül is) lerántotta a vérnyomását a 100-as (Hgmm) lükt(etés)i vérnyomás alá…

Akadt olyan betegem is, aki egészen szokatlanul arról számolt be, hogy a nebivolol vesegörcsöt okozott…

Ajánlott olvasmány még e körben :

Ivabradin – a szív-ütemrend őre

 DR. SZABÓ LÁSZLÓ SZÍVSZER

Az ivabradin a szívizom léghiánya okozta mellkasi fájdalom (angina pectoris) tüneti kezelésére szolgáló gyógyszer. A szív ütemét is lassítja (a pulzusszámot csökkenti)…

Ossza meg: