Már a nevével is rémes zűrzavaros helyzetbe kerültünk.
Lássuk hát tisztán, mivel is (pacs)állunk a vérben !
A HDL – az angol High-Density Lipoprotein rövidített (kezdő)betűszava – a „vér védőhája”, köz-hülyék ajakán a „jó koleszterin”. A (kezdő)betűszó eredetije magyarra fordítva „nagy sűrűségű lipoprotein”. Ez az eredetit ültetve a magyarba sokkal inkább a „vér védőhájfehérjéje”.
A HDL-koleszterin pongyolagos népies nevén a „jó koleszterin”. Az, hogy mire „jó”, meg mennyire „jó”, már jóval bonyolultabb kérdés. Máig sem tiszta a kép. Újabb kutatások szerint ebből „jó koleszterin”-ből is káros, azaz mérges a sok. De sok mindennel van ez így ! jól esik egy pohár víz, de két vödörrel (inni) az már sok ! Sőt : ártalmas !
No persze a legfontosabb mellékkérdés, hogy a tisztánlátásunkat mennyire befolyásolja az üzlet nyomulása. A kholészterin (pongyolán koleszterin) csökkentése ma nagy üzlet. Mammón szelleme táncol ma a vérzsírok (kholészterinek) körül…
De lássuk csak, mi is ez a „nagy sűrűségű hájfehérje”, pongyolán görögködőn lipoprotein !
A „vérhájgömböc” (HDL) szerkezete úgy értelmezhető, mint egy szilvalekváros gombóc. A töltelék (a lekvár) triglyceridekből meg kholészteryl észterekből áll. E gombóc héja (tésztája) eggyszeres phoszpholipid réteg, amely észterítetlen kholészterol és apoprotein (főleg apoA-I) darabkákat is magába foglal mint a gombóc a zsömlemorzsákat.
Ez a hájgombóc a vérben kering… jó ha ez kering a vérben, és nem más (pl. LDL)…
A „tömör vérhájgömböc” (HDL) arányának növelésére ajánlott a „ketogén böjt” is, amely érthetőbben: halak, sajtók, diók, magok fogyasztása…
Irodalom :